Căntuirea este operația prin care o fâșie subțire de material plastic, furnir, sau hârtie specială este aplicată pe marginea (canturile) pieselor decupate din plăcile de PAL sau MDF. Această operație finisează piesele respective atât din punct de vedere al aspectului cât și al rezistenței la umezeală. 

Alegerea cantului potrivit și de calitate, precum și aplicarea corectă, cu respectarea strictă a parametrilor tehnici, vor garanta creșterea duratei de viață a mobilierului realizat de dumneavoastră.

La C3 CONCEPT CUT folosim mașina de aplicat cant HOMAG EDGETEQ S-380 care are o viteză de avans de până la 18m/min, garantând în același timp o finisare de înaltă calitate a muchiilor canturilor.

Avantajele căntuirii la C3 CONCEPT CUT
  • Posibilitatea de aplicare a mai multor tipuri de cant (melamină, ABS, furnir) cu grosimi de 0,4-12mm în role sau în fâșii, pe plăci cu grosimi de 8-60mm.
  • Profilarea muchiilor materialului de cant realizată, după preferințe, în diferite curburi sau teșituri, datorită agregatului multifuncțional de frezare cu copiere de profil. 
  • Posibilitatea de aplicare cant pe grosimea  PAL-ului sau MDF-ului triplat, mai exact de 54mm (3x18mm).

Aceste avantaje precum și timpul scurt de realizare fac ca orice proiect să devină realizabil, fie că vorbim de mobilier de bucătărie, mobilier de baie, mobilier de birou, sau orice alt tip de mobilier realizat din PAL sau MDF.

Principalele etape ale operațiunii de căntuire

Odată cu finalizarea debitării plăcilor de PAL sau MDF se trece la căntuirea fețelor laterale ale plăcilor, care prin taiere păstrează expus miezul de material lemnos. Mașina automată de aplicat cant va îndepărta un strat de 0.1 – 3.0mm grosime din suprafața pe care urmează să fie lipit materialul de cant, va aplica automat un strat de adeziv special, va aplica prin presare materialul de cant peste adeziv, după care va prelucra muchiile acestuia prin frezare și dăltuire; în final va executa finisarea suprafețelor prin pulverizarea soluției de curățare și slefuirea cu periile rotative de pâslă, rezultând o finisare perfectă a produsului finit.

Cele mai folosite tipuri de cant

Există patru tipuri principale de cant în funcție de materialele din care sunt confecționate acestea – melamină, PVC, ABS și furnir. 

 

Cantul din melamină

Acest tip de cant se pretează pentru mobilierul ferit complet de expunerea la umezeală datorită rezistenței sale reduse. Este cea mai ieftină opțiune de cant și cea mai puțin rezistentă. 

 

Cantul din PVC

Confecționat din material plastic, acest tip de cant rezistă mai mult în timp. Totuși este sensibil la expunerea repetată la umezeală și vapori. Pentru că nu se îmbină perfect la unghiurile de 90 de grade nu este recomandat pentru piesele de mobilier cu colțuri dar se pretează bine pentru suprafețele rotunde sau curbate. 

 

Cantul din ABS

ABS-ul (Acrylonitrile Butadiene Styrene), reprezintă o rășină sintetică (termoplastic polimer amorf opac) care se deosebește de celelalte prin metoda de aplicare – aplicare mecanizată prin presiune și temperatură ridicate. Finisarea îi conferă aspectul final atractiv și compact. Este cea mai scumpă opțiune dar și cea mai rezistentă. Este folosit cu precădere în cazul mobilierului de bucătărie și baie dar și în cazul altor piese de mobilier expuse la umezeală și utilizare intensă. Acest tip de cant reprezintă unica soluție de aplicare cant de material plastic folosită la C3 CONCEPT CUT, dar care este disponibilă într-o paletă deosebit de bogată de nuanțe și finisaje, de la cei mai mari producători de material de cant de pe piață. 

 

Cantul din furnir

Acest tip de cant este confecționat din furnir din lemn și oferă un aspect frumos de lemn masiv. Este prelucrat și stratificat astfel încât este rezistent și puternic. Variantele cele mai uzuale sunt cele de stejar, frasin și mesteacăn. Un dezavantaj al cantului de furnir este rezistența scăzută la temperaturi înalte și la folosire intensă. 

Alegerea cantului potrivit pentru proiectul la care lucrați, cât și aplicarea corectă a acestuia sunt deosebit de importante pentru a garanta realizarea unui produs final de calitate, robust și rezistent în timp. La C3 Concept Cut oferim servicii de căntuire de cea mai înaltă calitate și timpi de execuție excelenți.