Debitarea este operația de tăiere a plăcilor de PAL, MDF sau alte tipuri de plăci din material lemnos, (în piese dreptunghiulare) conform cotelor dorite de client. Această operație are loc după cea de optimizare, prin care se asigură folosirea eficientă, fără pierderi inutile a materialului debitat. 

Debitarea este o fază extrem de importantă în procesul de producție a mobilierului. Este esențial ca ea să fie realizată cu precizie maximă și într-un timp optim. Pentru toți clienții noștri aceste detalii contează deosebit de mult, ele având un rol important în realizarea cu succes a proiectelor lor. Acesta este și motivul pentru care tot mai mulți producători de mobilier aleg serviciile noastre. 

Realizăm debitarea plăcilor la standardele cele mai înalte. 

În cadrul companiei noastre, debitarea plăcilor este realizată cu ajutorul circularului automat de formatizat panouri în pachet HOMAG SAWTEQ B-300 profiLine.

Acest utilaj de ultimă generație garantează timpi de producție scurți și randament ridicat datorită alimentării plăcilor pe pernă de aer, a aducerii plăcii în zona de tăiere în mod automat prin cleștii pneumatici, a vitezei ridicate a căruciorului cu pânze, dar și a altor numeroase opțiuni tehnologice. De asemenea, pentru gestionarea unui flux continuu de materiale a fost conceput și un proces logistic intern precis.

Debitarea plăcilor cu randament și precizie înseamnă:
  • Proiecția pânzei de până la 80mm și prinderea robustă a plăcii de către căruciorul cu clești care permit tăierea precisă a plăcilor în pachet și reduc semnificativ timpii de lucru. Spre exemplu, este posibilă suprapunerea și debitarea identică a trei plăci de grosime 18mm sau a patru plăci de grosime 16mm simultan.
  • Lungimea de tăiere este de până la 4300mm, ceea ce permite tăierea pe lungime a blaturilor de masă produse standard la lungime 4100mm.
  • Viteza căruciorului cu pânze este de până la 130m/min, ajustabilă conform tipului de material debitat, a grosimii pieselor sau a numărului de suprapuneri.
  • Imprimanta termică din dotarea utilajului generează etichete autoadezive cu reprezentare grafică de informații pentru fiecare piesă în parte, cum ar fi: dimensiunile finale ale piesei, denumirea piesei, numele clientului, data si numele comenzii, numele corpului din care face parte piesa, direcția fibrei (acolo unde este cazul), schema de aplicare a cantului, ș.a. Trebuie menționat că, spre deosebire de concurență, etichetele noastre pot conține, conform solicitării clientului, și un cod de bare care să codifice denumirea unui program CNC în vederea prelucrării ulterioare a piesei, fie în atelierul nostru, fie de către client.

Clienții noștri folosesc serviciul de debitare pentru a produce mobilier de bucătărie, mobilier de living și dormitor, mobilier de birou, mobilier de baie, dar și proiecte speciale, cum ar fi producerea de parchet, pardoseli, scări, rafturi și multe altele.

Debitarea diferitelor tipuri de plăci

Debitare PAL 

PAL-ul melaminat este unul dintre cele mai folosite materiale pentru realizarea mobilierului. Este un material stratificat compus din fragmente lemnoase amestecate cu rășini sintetice și compactat prin presare la temperaturi foarte înalte. 

În cazul plăcilor de PAL brut, straturile interioare sunt grosiere (așchii de lemn), iar cele exterioare sunt compuse din particule fine, ceea ce permite realizarea unor suprafețe solide și fine ale plăcilor. 

Din gama variată de plăci de PAL brut, melaminat sau furniruit, cele mai folosite în construcția de mobilier sunt plăcile de PAL melaminat, întrucât este un material versatil, accesibil, dar și ușor de prelucrat pentru diferite aplicații din industria mobilierului și amenajărilor interioare. 

 

Debitare MDF

Plăcile de MDF reprezintă plăci din fibre lemnoasă de densitate medie și sunt, de asemenea, un important material folosit pentru realizarea mobilierului, preferat din ce în ce mai mult, în special la mobilierul de baie, bucătărie sau living. Spre deosebire de PAL, care are o structură internă mai brută, MDF-ul este fabricat din fibre lemnoase mărunțite foarte mult (praf de lemn), ceea ce îi conferă o densitate și o compozitie omogenă, cu o greutate mai mare, dar și de o rezistență mult mai ridicată. Ca și în cazul plăcilor de PAL, putem realiza debitarea simultană și identică a mai multor plăci suprapuse.

Din aceeași gamă cu plăcile de MDF fac parte și plăcile de HDF – plăci din fibre lemnoase cu densitate înaltă. Acestea sunt cel mai uzual folosite în variantele de grosime 2.5 și 3mm pentru spătarele corpurilor de mobilier, în finisaj lăcuit alb, negru, gri deschis, respectiv vopsit în finisaj de lemn de mesteacăn, cireș, nuc, fag, ș.a.

 

Debitare placaj stratificat

Placajul stratificat este realizat prin suprapunerea și lipirea cu adezivi rezistenți la apă a mai multor straturi de furnir din lemn cu fibrele dispuse perpendicular pe straturile adiacente. Placajul stratificat este un material solid, rezistent la variațiile de temperatură și umiditate. Având la dispoziție o gamă largă de furnire – molid, mesteacăn, plop, fag, stejar, ș.a. – placajul stratificat poate fi folosit, printre altele, pentru placări interioare, elemente decorative, ca suport pentru parchet sau ca laterale pentru corpuri de mobilier. Plăcile de placaj stratificat pot fi și furniruite, putând astfel înlocui elemente de mobilier masiv.

 

Debitare plăci din lemn masiv 

Plăcile din lemn masiv se încadrează în categoria produselor de calitate superioară și sunt o alternativă la celelalte tipuri de plăci utilizate în amenajările interioare și industria mobilierului. Aceste tipuri de plăci sunt consacrate în acest segment, deoarece îndeplinesc standardele vizuale și tehnice dorite. Fiecare lamelă folosită corespunde parametrilor clasei de calitate și culoare care dau aspectul uniform și atractiv. Toate caracteristicile naturale ale lemnului masiv sunt păstrate datorită procesului de îmbinare și lipire foarte eficient. În plus, fiind îmbinate „în dinți”, plăcile din lemn masiv îmbinat sunt mai rezistente la deformare. Aceste plăci se găsesc, de asemenea, într-o gamă variată de esențe lemnoase: pin, molid, fag, stejar, în unul sau trei straturi, respectiv în diferite clase de calitate: A, A/B, B/C, C/C. 

 

Debitări speciale

Spre deosebire de concurenții noștri, la C3 Concept Cut realizăm debitări și ale altor tipuri de plăci cum ar fi blaturile de lucru din laminat compact (compozit), plăci din aluminiu ușor, sau plăci de material plastic (polipropilenă, policlorura de vinil). Pentru plăcile din material lemnos oferim și servicii de căntuire